jeudi 31 juillet 2008

Universitatile europene, mai slab cotate decat cele americane

Uniunea Europeana cheltuieste 1,3% din PIB-ul sau pentru invatamantul superior, fata de 3,3% in SUA. Aceasta se traduce printr-o medie de 8.700 de euro pentru un student in 25 de state ale UE (mai putin Bulgaria si Romania), comparativ cu 36.500 de euro in SUA. Aceste detalii pot fi gasite in raportul "Higher Aspirations: An Agenda for Reforming European Universities" (Aspiratii superioare: O agenda a reformarii universitatilor europene), publicat luna aceasta de Bruegel, agentie cu sediul la Bruxelles.

Raportul explica totodata de ce atat de putine universitati europene nu sunt echivalentele celor din SUA din punct de vedere al cercetarii de calitate inalta. "Cresterea europeana a fost dezamagitoare in ultimii 30 de ani, mentinandu-se la un nivel mai scazut decat in SUA. Exista acum multe dovezi ca situatia are stranse legaturi cu stadiul inovatiei si invatamantului superior din Europa", arata raportul.

Calitatea universitatilor din Europa variaza de la tara la tara. Danemarca, Suedia, Marea Britanie si Elvetia au cele mai bune universitati de pe continent. Cele mai slabe universitati se gasesc in Italia si Spania, unde media studentilor care se inscriu este de 40.000 pe an. (continuare aici)

Sursa UNIMEDIA

Aucun commentaire: