mercredi 2 juillet 2008

SIS-ul intimidează tinerii ce doresc să-şi facă studiile în România

Recent, „Moldova Suverană” publică articolul „Studenţii din Republica Moldova - o pradă uşoară pentru serviciile secrete din România” care nu este altceva decât o încercare deschisă a autorităţilor comuniste de a intimida părinţii care-şi trimit copiii la studii în România. El apare tocmai acum, în perioada când are loc depunerea dosarelor pentru înscrierea la studii în România şi se vrea un factor de presiune psihologică, de descurajare a părinţilor care doresc să-şi trimită odraslele la studii în „ţara vecină”.

Vom sublinia că acest tip de presiuni demonstrează o dată în plus că SIS-ul lui Reşetnikov activează după tiparele fostului KGB, tipare şi practici care nu au fost abandonate nici în alte republici ex-sovietice cu lideri autoritari de teapa lui Voronin. Aceste acţiuni sunt o copie fidelă a acţiunilor KGB-ului lui Lukaşenko îndreptate împotriva studenţilor belaruşi care îşi fac studiile în Polonia în cadrul programului polonez de studii Kalinowski. În iulie 2007, Aleksandr Milinkevici, liderul mişcării de opoziţie Pentru libertate din Belarus, i-a solicitat lui S. Suharenka, şeful KGB-ului belarus, să înceteze presiunile asupra studenţilor belaruşi plecaţi la studii în Polonia. Într-o scrisoare publică Milinkevici arăta: „Ofiţeri ai Comitetului [KGB] invită studenţii care participă la Programul Kalinowski la întâlniri în apartamente conspirative, îi întâlnesc în gările de tren la întoarcerea acestora de la studii în vacanţă, vizitează studenţii şi părinţii acasă şi la locul de muncă. Ofiţerii KGB deseori încearcă să-i determine pe participanţii la Programul Kalinowski să colaboreze cu ei” (AP „Belapan”, Minsk, în l. rusă , 16 iulie 2007).

KGB-ul lui Lukaşen-ko prin presiuni asupra studenţilor plecaţi la studii în Polonia speră să-i înfricoşeze pe tinerii din Belarus să nu se mai înscrie la studii peste hotare. (Lukaşenko se teme că aceştia vor gusta din fructul democraţiei.) SIS-ul lui Reşetnikov, menţionând în falsul său numele a zeci de studenţi moldoveni care-şi fac studiile la diferite instituţii de învăţământ din România, urmăreşte scopul de a înfricoşa tinerii, dar şi părinţii, să nu-şi mai trimită copiii la studii în România. Mai mult, Reşetnikov vrea să creeze impresia că SIS-ul, la fel ca şi KGB sovietic, este atotştiutor, să sugereze că studenţii menţionaţi în articol nu mai au un viitor în R. Moldova, ei doar au fost „racolaţi de fraţi”. Autorii falsului din „MS” nu sunt deranjaţi de faptul că mulţi tineri din Moldova pleacă la studii în Rusia, Ucraina, Bulgaria, că însuşi Voronin şi cea mai mare parte a miniştrilor moldoveni şi-au făcut studiile la Moscova, ci doar de faptul că Vlad Filat şi „actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă” şi-au făcut studiile în România. Se inoculează astfel ideea că orişice persoană cu studii în România este un duşman al statalităţii Moldovei, un spion român.

Moldova mişună de spioni ruşi, dar SIS-ul luptă cu adolescenţii

Pentru autorul aces-tor rânduri este comic să vadă cum Reşetnikov şi SIS-ul său luptă cu adolescenţii care-şi postează opiniile pe internet, şi trec cu vederea adevăratele pericole la adresa securităţii R. Moldova. În cadrul unei şedinţe a Consiliului de securitate al Ucrainei, din 21 martie a.c., preşedintele ucrainean Iuşcenko, printre altele, a declarat: „Chestiunile unităţii naţionale a Ucrainei, politica ei lingvistică, integritatea teritorială, dezvoltarea intelectuală şi culturală a ţării - toate astea sunt afectate de expansiunea informaţională. Oamenii în regiunile de frontieră aşa cum sunt cele din estul Ucrainei, Crimeea, Odesa, Transcarpatia, Volyn şi Lvov ascultă şi privesc mai degrabă mass-media străine decât pe cea ucraineană. Această situaţie trebuie schimbată în mod fundamental pentru a proteja securitatea naţională a Ucrainei şi spaţiul ei informaţional. (ICTV TV, Kiev, în l. ucr., 1045 gmt, 21 martie 2008).

Situaţia în Moldova nu este cu nimic mai bună decât în Ucraina la acest capitol. Spaţiul informaţional în RM este dominat de mass-media ruse, iar ca urmare preşedintele rus V. Putin este personajul în care cetăţenii R. Moldova au cea mai mare încredere. Această situaţie însă pe Voronin şi SIS-ul său nu-i deranjează. Oare nu pentru că SIS-ul şi Voronin continuă să slujească „Patria” pe care o proslăvesc anual în zilele de 9 mai şi 22 iunie? (articol complet aici)

Andrei Dogaru pentru Timpul

Aucun commentaire: