Declaraţie Comună despre starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în Republica Moldova
Noi, reprezentanţii Statelor Membre ale Uniunii Europene şi ai Instituţiilor Europene la Chişinău – Delegaţia Comisiei Europene şi Reprezentantul Special al Uniunii Europene, ţinând cont de Raportul cu privire la Implementarea Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană:
Observând că societatea moldovenească a început deja pregătirile pentru alegerile din 2009, considerând că aceste alegeri reprezintă o bună oportunitate pentru Republica Moldova de a realiza un progres decisiv, comprehensiv şi ireversibil în vederea implementării standardelor şi practicilor electorale, declarăm următoarele:
Apelăm la autorităţile Republicii Moldova ca să îmbunătăţească în continuare cadrul legislativ ce reglementează procesul electoral. În perspectiva alegerilor naţionale din 2009, îndemnăm autorităţile să transmită cât mai curind posibil Codul Electoral spre expertizare Consiliului Europei şi OSCE şi să respecte pe deplin recomandările lor, în special în ceea ce priveşte pragul electoral, blocurile electorale şi exercitarea efectivă a dreptului de a fi ales de către toţi cetăţenii. Concordanţa Codului Electoral cu standardele internaţionale nu va face altceva decît să contibuie la sporirea stabilităţii democratice a Republicii Moldova.
Ţinem să subliniem că libertatea de exprimare, pluralismul şi independenţa mass media, cât şi accesul liber la informaţie obiectivă, variată şi echilibrată joacă un rol decisiv pentru alegători în stabilirea preferinţelor lor electorale în baza unei opţiuni documentate.
Cu toate că Republica Moldova a înregistrat progrese veritabile în îmbunătăţirea cadrului legislativ privind libertatea de exprimare, rămânem îngrijoraţi de acţiunile întreprinse de către organele de drept împotriva mass media, a independenţei editoriale a Teleradio Moldova şi a pluralismului în sectorul audiovizual în întreaga ţară.
Atestăm o intensificare a acţiunilor unor organe de stat de hărţuire a diferitor partide politice sau susţinători ai programelor acestora. Astfel de situaţii pot periclita potenţialul mediului pre-electoral pentru desfăşurarea alegerilor legislative în 2009.
Progresul remarcabil în exercitarea libertăţii de exprimare şi în organizarea alegerilor din 2009 în deplină concordanţă cu angajamentele asumate faţă de OSCE, Consiliul Europei şi comunitatea internaţională ar constitui argumente solide pentru intensificarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Suntem dispuşi să conlucrăm cu autorităţile Republicii Moldova în vederea realizării acestor obiective.
Ambasada Austriei
Ambasada Bulgariei
Ambasada Republicii Cehe
Ambasada Republicii Franceze
Ambasada Republicii Federative Germane
Ambasada Republicii Lituania
Ambasada Republicii Polone
Ambasada Romaniei
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova
Reprezentatul Special al Uniunii Europene în Moldova
Sursa Ziarul de Garda
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire