mardi 29 juillet 2008

Noi localităţi din RM ameninţate de inundaţii

Serviciul Protecţie Civilă de la Departamentul Situaţii Excepţionale anunţă că şi localităţile Râşcani, Făleşti, Hânceşti, Leova, Cantemir, Glodeni sunt supuse riscului de a fi inundate. Acest fapt vine ca urmare a măririi debitului lacului de acumulare Costeşti Stânca de pe Prut. Cât priveşte starea de lucruri în zonele deja afectate de calamităţi, Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă de la Departamentul Situaţii Excepţionale anunţă că potrivit ultimelor date operative sunt deja peste 500 de case inundate din 8 raioane ale republicii. Peste 1000 de personae au fost evacuate din zonele de risc. Acestea au fost cazate în grădiniţe şi şcoli. De asemenea, o mare parte dintre sinistraţi au decis să se cazeze la propriile rude. Plus, Staţia de pompare a apei de la Vadul lui Vodă continuă să fie supusă riscului de inundaţii, ceea ce ar putea cauza trecerea la un regim special de alimentare cu apă a mun. Chişinău.


La Vadul lui Voda starea de urgenţă se menţine. Pe parcursul zilei de ieri, mai multe tabere de odihnă din localitate au fost inundate, nivelul apei ajungând până la 20-30 de cm. Autorităţile susţin că aceasta nu este ultima limită la care pot să ajungă apele. Potrivit lui Eduard Muşuc, preşedintele Consiliului municipal Chişinău, pe parcursul zilei de astăzi este aşteptată o viitură de circa 3100 – 3300 metri cubi pe secundă, astfel încât nivelul apei în zona bazelor de odihnă ar putea depăşi şi un metru.

Cât priveşte Staţia de pompare a apei de la Vadul lui Vodă, aceasta continuă să fie supusă riscului de inundaţii. În cazul în care aeasta va fi inundata, capitala va fi asigurata cu apa din rezeve, prevăzute, însă, numai pentru două zile. Vă invităm să urmăriţi un reportaj video la acest subiect, realizat de către Pro TV Chişinău:



Potrivit serviciului de presă a primăriei mun. Chişinău, în seara zilei de ieri, 28 iulie, primarul Dorin Chirtoacă a efectuat o vizită la Vadul lui Vodă pentru a inspecta Staţia de pompare a apei. Detalii referitoare la acest subiect nu au fost făcute publice deocamdată.

Sursa: UNIMEDIA

Aucun commentaire: