vendredi 18 juillet 2008

Şeful statului cere ca Republica Moldova să aibă un dialog mai bun cu Franţa, preşedinta UE

Ieri a a avut loc şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană, prezidată de şeful statului. În timpul discursului său, Vladimir Voronin s-a referit la graficul autorităţilor moldoveneşti în cadrul dialogului de mai departe cu Uniunea Europeană în problema noului acord. Printre marile nemulţumiri ale preşedintelui a fost faptul că autorităţilor moldoveneşti au un dialog insuficient cu Republica Franceză, care deţine preşedinţia în cadrul UE. De asemenea, refrindu-se la problemele sensibile pe care le abordează reprezentanţii Uniunii Europene în Moldova, cum ar fi cele ale libertăţii mass-media, sau cele ale asigurării financiare a raioanelor în care la putere se află opoziţia, Voronin a afirmat marea problemă este că aceştia se informează doar din presa de opoziţie.

Şeful statului a menţionat că de la 26-27 mai, relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeană au atins un nivel calitativ nou. Moldova a devenit a doua ţară (după Ucraina), cu care Uniunea Europeană a hotărît să purceadă la elaborarea unui acord de tip nou. În iunie, acestui grup i s-a alăturat şi Rusia. Comisia Europeană şi-a elaborat deja viziunea asupra conţinutului acordului său cu Moldova şi asupra viitoarei foi de parcurs. Pe 23 iunie acest lucru a fost discutat în cadrul grupului de lucru COEST.

Comisia intenţionează să elaboreze textul mandatului Uniunii Europene pentru negocierile cu Moldova şi să-l transmită ţărilor spre discutare pînă la sfîrşitul anului 2008. Totodată, Comisia consideră că mandatul va fi aprobat după alegerile din Moldova, acest lucru fiind condiţionat de caracterul democratic al desfăşurării lor. În context şeful statului a precizat că nu este vorba de începerea negocierilor asupra noului acord, ci doar de timpul cînd va fi aprobat mandatul.

Preşedintele a accentuat că scopul Moldovei este de a urgenta acest proces. Adică, de a face în aşa fel ca mandatul pentru negocieri să fie aprobat pînă la alegeri. Şi nu este vorba ca, în urma acestei decizii, să obţinem anumite dividende politice pe plan intern. Este vorba ca, în timpul campaniei electorale, care la acel moment va atinge apogeul său, nimeni să nu fie tentat să pună la îndoială însăşi opţiunea europeană a Moldovei, să speculeze pe această temă în cadrul polemicilor preelectorale. „Pentru întreaga ţară, pentru majoritatea partidelor politice ar fi un semnal foarte bun, ar fi o realizare comună a noastră. Evident, pentru atingerea acestui scop va trebui ca noi toţi să convingem Uniunea Europeană de necesitatea adoptării unei asemenea decizii, adică de necesitatea aprobării mandatului pentru desfăşurarea negocierilor cu Moldova”, a spus Vladimir Voronin.

În acest context, Preşedintele a apreciat drept absolut insuficient dialogul autorităţilor moldoveneşti cu Republica Franceză. „Prestigiul Franţei în Uniunea Europeană este atît de mare, încît, fără un dialog politic intens cu această ţară, cu Germania, Italia, alte ţări membre ale UE, în general este greu să vorbim despre procesul de integrare europeană. Iar dialogul nostru, suma eforturilor depuse, numărul şi calitatea proiectelor şi a acţiunilor comune e sub orice critică. Şi aceasta în condiţiile în care Moldova are calitatea de membru al Francofoniei, iar în Moldova îşi desfăşoară activitatea investitori francezi serioşi („Orange”, „Lafarge”)”. Vladimir Voronin a subliniat rolul decisiv al Franţei pentru Moldova atît la etapa stabilirii mandatului, cît şi după demararea negocierilor. (articol complet aici)

Sursa UNIMEDIA

Aucun commentaire: