Ieri, în întreaga republiă a fost comemorată cea de-a 59-a aniversare de la deportarea de către sovietici a intelectualităţii şi a celor mai buni gospodari moldoveni. Un miting de doliu, la care au participat sute de oameni, a avut loc şi la stana de piatră din faţa Gării feroviare din Chişinău, unde urmează a fi înălţat un monument în memoria victimelor represiunilor staliniste. Moderată de Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din R. Moldova, manifestarea a început cu un minut de reculegere şi depunere de flori, după care preotul Ioan, parohul Bisericii Tuturor Sfinţilor, lăcaş care urmează a fi înălţat în memoria deportaţilor, a săvârşit un parastas.
La mitingul de doliu au vorbit mai mulţi foşti deportaţi. Ei au amintit, între altele, că, în timpul regimului sovietic, peste 900 mii de basarabeni şi-au găsit moartea în siberii de gheaţă, un milion de cetăţeni au fost exterminaţi, iar peste 800 mii s-au refugiat peste Prut. În aceeaşi perioadă, au spus vorbitorii, în R. Moldova au fost aduşi un milion trei sute mii de străini, care au fost asiguraţi cu locuinţe şi cu locuri de muncă.
Vă invităm să urmăriţi un reportaj la acest subiect, realizat de Pro TV Chişinău:
Valerian Revenco, fost deportat, care a recitat „Balada celor deportaţi” de Grigore Vieru, a menţionat că preşedintele Voronin n-are respect faţă de acest popor. „Noi, foştii deportaţi, suntem un balast pentru ei. Această stană de piatră va sta mult şi bine, cât comuniştii vor fi la putere. Ei nu vor să înalţe un monument jertfelor stalinismului, ci edifică în continuare monumente în memoria satrapilor bolşevici”, a mai spus el. La rândul ei, Raisa Panceha a specificat că, în secolul trecut, comuniştii au făcut 80 milioane de jertfe omeneşti. „Politica lor de genocid o continuă comuniştii de azi, prin alte forme…”, a spus ea....
Sursa UNIMEDIA
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire