vendredi 11 juillet 2008

Cetăţenii Republicii Moldova pot tranzita Romania fara vize, dar cu conditii



Foto: www.presa-zilei.ro

Romania asigura, incepind cu 11 iulie 2008, libertatea tranzitului pe teritoriul ei a cetatenilor din Republica Moldova care dispun de viza Shengen sau au drept de sedere in spatiul Uniunii Europene. Astfel, Bucurestiul va permite cetatenilor moldoveni sa tranziteze pe o perioada de 5 zile teritoriul sau fara a mai avea nevoie de viza romaneasca. Totuşi doritorii de a tranzita teritoriul statului vecin trebuie să îndeplinească anumite condiţii. România va recunoaşte unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele naţionale în cazul tranzitului teritoriului naţional de către cetăţenii statelor terţe supuşi obligaţiei de a deţine viză.

Astfel, pot tranzita România, într-o perioadă care nu depăşeşte 5 zile, fără a obţine în prealabil o viză română de tranzit, cei care:

1. sunt titulari ai unuia dintre următoarele vize şi documente eliberate de statele membre ale Uniunii Europene care aplică integral acquis-ul Schengen - Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria -, precum şi de Danemarca, Islanda, Norvegia:

• o "viză uniformă" (Schengen) (menţionată la articolul 10 din Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen);

• o "viză de lungă şedere" (menţionată la articolul 18 din Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen);

• un "permis de şedere", inclus în anexa IV la Instrucţiunile Consulare Comune.

2. posedă o viză de scurtă şedere, o viză de lungă şedere sau un permis de şedere valabile eliberate de Bulgaria (conform anexei la Decizia 582/ 2008) şi Cipru (conform anexei la Decizia 895/ 2006);

3. posedă un permis de şedere valabil eliberat de Elveţia şi Liechtenstein (conform anexei la Decizia nr. 896/ 2006/ CE).

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia asupra următoarelor aspecte:

• durata de valabilitate a vizelor şi documentelor menţionate trebuie să acopere durata tranzitului;

• chiar dacă sunt scutiţi de obligaţia obţinerii vizei române de tranzit, cetăţenii în cauză trebuie să deţină un document de identitate valabil de trecere a frontierei, precum şi documente justificative ale scopului şi condiţiilor de călătorie şi să facă dovada că posedă suficiente mijloace de subzistenţă pe perioada tranzitului (condiţii de intrare stabilite la articolul 5 (1) din Regulamentul 562/ 2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 – Codul Frontierelor Schengen);

Ministerul român de externe atenţionează că poate fi refuzată intrarea cetăţenilor statelor terţe ale căror nume figurează pe listele naţionale de alerte ori care constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, ordinii publice sau relaţiilor internaţionale.

Amintim că decizia de a anula vizele de tranzitare a României de către cetăţenii Republicii Moldova a fost anuntata de ministrul de Externe, Lazar Comanescu in cadrul ultimei sale vizite la Chisinau.

Sursa: UNIMEDIA

1 commentaire:

victorantos a dit…

lista cu cetatenii aparuta in monitorul oficial pe 15 iulie:
http://cetatenie-romana.info/yaf_postst40_Publicari-cetatenii-in-MONITORUL-OFICIAL-nr-533-din-7-iulie-2008.aspx