mercredi 25 juin 2008

"Racolaţi de fraţi Studenţii din Republica Moldova - o pradă uşoară pentru serviciile secrete din România"

Statele regiunii balcanice oferă un spectru larg de instituţii de învăţămînt, însă cele mai atractive şi accesibile pentru tînăra generaţie din R. Moldova rămîn a fi cele din România. Profitînd de această situaţie, statul vecin nu ezită să aloce imense resurse financiare (anual cca 10 mln. euro) în vederea obţinerii rezultatului prelucrării ideologice a contingentului respectiv în aşa-numitul spirit "unionist".

Actualmente, România dispune de circa 60 de instituţii de învăţămînt superior de stat, în cadrul cărora anual sînt oferite circa 2000 de burse de studii pentru "românii" din afara graniţelor, cota cea mai mare revenindu-i tinerei generaţii din R. Moldova.
Remarcabil este faptul că, începînd cu anul de studii 2002/2003 România oferă burse de studii tinerilor moldoveni fără careva acorduri de cooperare bilaterală cu Moldova. În situaţia respectivă este inevitabilă implicarea serviciilor secrete române, care se manifestă preponderent prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale, procesului de acordare a cetăţeniei române şi bineînţeles de creare a pîrghiilor de influenţă în structurile de stat ale R. Moldova.

Pericolul direct care poate afecta securitatea naţională în cazul dat este de perspectivă, accentul fiind pus pe studenţii sau absolvenţii din România care activează sau vor activa în cadrul structurilor de stat ale R. Moldova. Rolul serviciilor secrete străine fiind orientat la formarea aşa-numitei "coloană a 5-a", care va fi în stare să susţină interesele din exterior în detrimentul R. Moldova.

În relaţiile cu Republica Moldova, prin acţiunile sale, România continuă să urmărească scopul periclitării statalităţii R. Moldova.
(...)
Remarcabil este faptul că în perioada anilor 1990-1994 în or. Iaşi la Universitatea "A.I.Cuza" şi-a făcut studiile Vlad Filat, care a stat la baza formării primei Ligi a studenţilor şi elevilor basarabeni din România. De asemenea, în localitatea respectivă şi-a făcut studiile liceale şi actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă... (articol complet aici)

Sursa basarabeni.ro dupa articol publicat in Moldova Suverana

3 commentaires:

Anonyme a dit…

Hahahaha... propaganda ieftina ca in articolul asta nu am mai intalnit decat in celebrele articole din Pravda anilor '60 de la biblioteca.
JOS COMUNISTII!!! Jos mainile patate de sange de pe tineret!!!

Anonyme a dit…

Au avut dreptate comunistii cand au anuntat ANUL TINERETULUI. A inceput prigoana tinerilor, Voronin a declarat sezonul de vanatoare deschis, vanatoare de tineret care nu inghit gogosile ruso-comuniste. Asta nu inseamna ca am ceva cu rusii, ci cu comunismul de tip sovietic.

Anonyme a dit…

INCREDIBIL! O asa scrisoare este mai adecvata perioade RSSM dar este o rusine pentru Republica Moldova anului 2008!
Ce limba de lemn a fost utilizata! Nu pot sa cred ca un grup de studenti, scoliti in licee si Universitati sa posede un asa vocabular! Este mina unui activist comsomolist demn urmas a lui Pavlic Morozov! Rusine!