samedi 14 juin 2008

MOLDOVA: Album de familie

Familia în tranziţie


Marţi, UNICEF şi IDIS au lansat un raport în urma unei cercetări efectuate asupra schimbărilor care s–au produs în familiile din R.Moldova în perioada tranziţiei. Prezentăm în această pagină câteva dintre concluziile esenţiale ale acestui raport.

«Credem că există nişte motive foarte puternice care zdruncină din temelii structura tradiţională a familiei şi rolurile îndeplinite de soţi, în sensul său spiritual şi utilitarist.

Presiunile exercitate de tranziţia economică şi socială pe care o parcurge RM după destrămarea URSS afectează în mod profund structura, comportamentul şi evoluţia familiei, ca unitate socială de bază a societăţii. Datele acestui studiu au fost construite pe temelia unei cercetări sociologice reprezentative la nivel naţional.

(..)

Studiile regionale arată că în Republica Moldova, 53% dintre copii trăiesc în sărăcie, un procent de aproape 10 ori mai ridicat decât în alte state din Europe de Sud Est

Aceste date reprezintă indicatori categorici ai pierderilor sociale suferite de familiile afectate de migraţia externă. Studiul "Remitenţele şi Migraţia în Republica Moldova — 2006" a estimat un număr de 177 195 de copii care aveau părinţi plecaţi la muncă peste hotare, dintre care 21 860 copii erau fără ambii părinţi acasă. În acelaşi timp, în instituţiile rezidenţiale se ală circa 12 mii de copii, 85% din care au unul sau ambii părinţi în viaţă.»


5 întrebări şi răspunsuri despre UNITATEA FAMILIEI

1. Cine aduce banii în familie şi cum sunt împărţiţi?

Banii sunt acumulaţi şi cheltuiţi împreună, dar soţia decide asupra cumpărăturilor

Numai 2% din respondenţi declară că îşi păstrează veniturile separat, în fond majoritatea susţin că gestionează veniturile în comun. Analizând bugetul familial în funcţie de principalul contribuitor, observăm că circa 30 % dintre bărbaţii respondenţi spun că ei au acest rol, iar alte vreo 30% — că partenera, şi în peste 35% –ambii soţi în egală măsură contribuie la formarea bugetului familial. Cu toate acestea, femeile îşi apreciază contribuţia la bugetul familiei ca fiind mai modestă. (...)

2. Care sunt cauzele conflictelor în familie?

Soţii se ceartă din cauză sărăciei şi a viciilor, şi se împacă cu poliţia

Situaţia materială reprezintă — potrivit opiniei a 30% din respondenţi — primul motiv de ceartă în familie. Această situaţie rezultă şi din faptul că familiile nu au resurse suficiente pentru a–şi satisface toate necesităţile. Problemele cauzate de lipsa banilor sunt urmate foarte îndeaproape de divergenţele de opinie dintre soţi din cauza repartizării rolurilor şi responsabilităţilor în cadrul familiei. Circa o pătrime din familiile chestionate susţin că au neînţelegeri cu privire la gestionarea treburilor casnice. Un alt motiv frecvent al neînţelegerilor în familie sunt şi consumul de alcool, fumatul şi alte vicii circa 20 la sută. Mai rar apar conlicte legate de relaţiile intime sau de decizia asupra numărului de copii în familie (9%). Disputele sunt cel mai des soluţionate calm prin discuţii deschise între soţi. (...)

3. Fericirea familială, înseamnă bună înţelegere sau bani?

Vor să muncească pentru bunăstarea familiei, dar nu au oportunităţi

Familia este cea mai preţuită valoare pentru majoritatea populaţiei din Moldova (90,8% din respondenţi susţin acest lucru). Doar a zecea parte dintre cei chestionaţi consideră că familia este o instituţie demodată, şi doar 4% consideră că un copil nu are neapărată nevoie de ambii părinţi.

În general, fericirea cuplurilor este apreciată prin rata de «înţelegere între soţi», şi de «bunăstarea materială», şi mai puţin de numărul copiilor sau de «dragoste». Adopţiile sunt relativ atractive pentru circa 30% dintre cuplurile înregistrate, dar tot atâţia respondenţi nu sunt siguri că ar putea adopta un copil străini (...)

4. Cine ajuta familia: statul sau rudele?

«Familia la distanţă» şi «educaţia mercantilă»

Familiile tinere din R.Moldova conteayă foarte mult pe ajutorul părinţilor. Susţinerea părinţilor nu se reduce numai la oferirea de spaţiu locativ sub acelaşi acoperiş sau ajutorul la îngrijirea copiilor. A cincea parte din bugetul familiilor tinere vine de la părinţi. În categoria de vârstă a soţilor între 30–39 ani acest procent scade simţitor şi este aproape nesemnificativ: de 2%. Am putea afirma, prin urmare, că aceasta este vârsta când copiii se desprind, cel puţin financiar de susţinerea părinţilor.

(...) Sprijinul emoţional şi dezvoltarea copiilor sunt substituite de susţinerea mercantilă, ceea ce afectează legăturile originale cu părinţii genetici ori le substituie cu relaţii extra–familiale.

5. Care sunt efectele migraţiei asupra familiei?

Migraţia separă soţii şi afectează psihicul copiilor

În circa 20 la sută din totalul gospodăriilor chestionate este înregistrată cel puţin o persoană plecată sau chiar mai multe. Cele mai multe din ele sunt plecate la lucru peste hotarele ţării (73%). Majoritatea respondenţilor este de părere că lipsa unui membru al familiei afectează în primul rând procesul de educaţie a copiilor şi starea psihoemoţională a lor. Totodată, unitatea familiei este deteriorată de despărţirea şi migrarea de muncă a soţilor, copiilor, fraţilor şi surorilor. (cititi articolul complet aici)

Sursa Ziarul de Garda

Aucun commentaire: