mardi 24 juin 2008

Educaţia basarabenilor, ostilă faţă de România

Tinerilor de peste Prut li se bagă pe gât manuale de istorie falsă, „coafată“ de comuniştii aflaţi la putere. Săptămâna viitoare, pe 28 iunie, se împlinesc 68 de ani de când fosta Uniune Sovietică a anexat Basarabia, prin Pactul Ribbentrop- Molotov. După ce au fost când ai ruşilor, când ai românilor, moldovenii de peste Prut şi-au declarat independenţa în 1991, iar acum sunt din nou neliniştiţi. Istoricii basarabeni observă că influenţa rusă tot mai sporită în Basarabia ar putea da aripi Rusiei pentru a emite pretenţii teritoriale asupra Moldovei româneşti.


Schimbarea istoriei, metodă de supunere

„Republica Moldova va fi un cap de pod al Rusiei pe teritoriul românesc“, gândeşte Alexandru Moşanu, istoric de renume al Basarabiei şi primul preşedinte al celui dintâi parlament liber de la Chişinău. Moşanu îşi explică viziunea: „Ca să supună o naţiune, orice mare putere începe prin schimbarea limbii vorbite şi a istoriei“.

Elevii de clasa a IX-a din Republica Moldova învaţă din manualul de istorie că România este o ţară care a făcut rău Basarabiei dintotdeauna, în timp ce mama Rusia a iubit „copilul“ dintre Prut şi Nistru. Istoricii moldoveni acuză autorităţile statului lor că au „forţat introducerea acestor manuale cu conţinut fals“, iar experţii europeni care au fost consultaţi în elaborarea cărţilor de istorie s-au dezis public de conţinutul acestora.

Însă autorităţile continuă să susţină că manualele au girul specialiştilor europeni şi nu ne-au transmis, nici după mai bine de o lună de la solicitarea noastră, un punct de vedere cu privire la acuzele care li se aduc.

Manipulare prin adevăruri trunchiate

În 1991, când Republica Moldova şi-a declarat independenţa faţă de fosta URSS, se renunţa la dogmele sovietice din manualele de istorie şi s-a revenit la valorile naţionale şi universale reale. Tocmai când au răsuflat moldovenii uşuraţi că se „aşezaseră“ lucrurile, au venit la putere comuniştii, în 2001, parlamentul l-a pus pe Voronin în fruntea ţării şi autorităţile au rescris istoria Moldovei în aşa fel încât au revoltat şi populaţia, şi pe europeni.

Lecţiile din manualele de istorie de clasa a IX-a şi a XII-a, se arată îngrijoraţi istoricii moldoveni, justifică regimurile totalitariste, găsesc explicaţii pentru crimele lui Stalin, promovează o ideologie antiromânească şi prorusă.

(articol complet aici)

Sursa UNIMEDIA

Aucun commentaire: