dimanche 8 juin 2008

Moldovenii salvează “Ermitaj”-ul

Ce cadou i-a făcut Voronin preşedintelui rus

Conducerea Muzeului rus „Ermitaj” este surprinsă de promisiunea preşedintelui Voronin de a restitui două tablouri care ar fi fost sustrase din acest muzeu şi găsite în R. Moldova, şi anunţă că nu a pierdut exponatele în cauză. Aflat vineri la summitul informal al CSI de la Sankt Petersburg, şeful statului moldovean a surprins participanţii când l-a anunţat pe omologul său rus Dmitri Medvedev că are o surpriză plăcută pentru gazde: „În R. Moldova au fost găsite două tablouri furate din Muzeul “Ermitaj” în 2006 şi Chişinăul intenţionează să le restituie în viitorul cel mai apropiat”.

Serviciul de presă al „Ermitaj”-ului susţine, într-un comunicat plasat pe site-ul instituţiei, că la mijloc este fie o greşeală, fie o neînţelegere. În 2006 din „Ermitaj” n-a dispărut nimic, singurul furt fiind înregistrat în 1976. Despre presupusa dispariţie a celor două tablouri nu se ştie nimic nici la Internele din Sankt Petersburg, nici la Serviciul federal rus pentru supravegherea comunicaţiilor şi protejarea moştenirii culturale.
Presa rusă comentează ironic acest incident, spunând că „moldovenii cei buni s-au hotărât să restituie muzeului rus tablourile nu se ştie cui” şi că „Ermitaj”-ul nu a înţeles gestul generos al preşedintelui Moldovei”.
Ministerul moldovean de Interne susţine că cele două tablouri de dimensiuni medii sunt peisaje şi aparţin pictorilor Vasili Polenov şi Boris Iorganson. Ofiţerul de urmărire penală din cadrul MAI Lilian Apostol a declarat că picturile au fost trimise la expertiză, rezultatul urmând să fie cunoscut peste câteva zile.

„Ermitaj”-ul susţine însă că în colecţia muzeului nu există tablouri ale acestor doi pictori. Responsabilii din muzeu au presupus deci că preşedintele moldovean a confundat „Ermitaj”-ul cu Muzeul rus de Stat, dar nici din acest muzeu cele două tablouri nu sunt date dispărute. Totuşi, picturile vor fi binevenite, în cazul în care vor fi totuşi transmise Rusiei şi Muzeul „Ermitaj” este gata să le primească pentru expertiză, a declarat conducerea instituţiei culturale.
Potrivit agenţiilor ruse de ştiri, după anunţul preşedintelui Voronin, Serviciul federal rus pentru protejarea moştenirii culturale a solicitat Internelor moldovene să pună la dispoziţia experţilor de la Moscova originalele tablourilor găsite.
„Nu ne-au fost trimise imagini ale acestor tablouri şi nici nu am primit solicitarea de a efectua vreo expertiză sau a le identifica, aşa cum ar trebui să se procedeze conform uzanţelor internaţionale. Iată de ce am făcut chiar noi un demers în acest sens şi încercăm să luăm legătura şi telefonic cu cei de la Chişinău”, a declarat Agenţiei „Interfax” adjunctul şefului Serviciului federal pentru protejarea moştenirii culturale, Anatoli Vilkov. Potrivit oficialului, conducerea Serviciului este surprinsă de graba cu care partea moldovenească a tras concluzia că cele două tablouri găsite au fost furate din colecţia „Ermitaj”-ului, pentru că Rusia „nu are informaţii cu privire la un astfel de furt şi nimeni nu i-a consultat pe reprezentanţii Federaţiei Ruse”.

În plus, susţine oficialul rus, în baza de date a Serviciului federal pentru protejarea moştenirii culturale lucrările celor doi pictori nu figurează ca fiind furate sau pierdute. „Numerele de inventariere puteau pur şi simplu să fie falsificate pentru a putea vinde tabloul mai scump sau poate fi vorba despre copii sau chiar falsuri. Dar nu putem face nici un fel de estimări până nu vom primi imaginea tablourilor, e ca şi cum am ghici în zaţ de cafea”, a spus responsabilul rus.


Sursa TIMPUL


Aucun commentaire: