jeudi 12 juin 2008

Libertatea de exprimare

Şi Procuratura reacţionează „foarte dureros”

Ieri, Procuratura municipală urma să audieze câţiva tineri în cadrul unui dosar de urmărire penală, după ce au publicat comentarii critice la adresa comuniştilor pe forumurile din R. Moldova. Anterior, acestor tineri le-au fost sechestrate calculatoarele din casă, pentru a verifica dacă pun la cale „o mişcare radicală, ce-şi declară drept scop lichidarea R. Moldova şi anexarea la România”.

În decizia Judecătoriei sect. Râşcani, emisă de judecătorul Gh. Morozan, se menţionează că „urmărirea penală a început în perioada 2007-2008, când un grup de persoane neidentificate, prin intermediul portalurilor forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info şi unimedia.md au lansat multiple chemări publice la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale şi lichidarea statalităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova”, informează curaj.net.

New Media Group atenţiona opinia publică că demersul Procuraturii Generale reprezintă o încercare de intimidare a comentatorilor portalului de ştiri UNIMEDIA. În mesajele de pe site nu se conţin apeluri concrete de a pregăti sau comite infracţiuni grave. Aceasta a susţinut-o şi Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului.

Intimidarea tinerilor survine la o zi de la declaraţiile preşedintelui Voronin privind protejarea libertăţii de exprimare în R. Moldova. „Moldova este o ţară care şi-a făcut opţiunea europeană, este o ţară care a pornit pe calea reformelor, a căror realizare este imposibilă fără respectarea neabătută a standardelor democratice fundamentale. Şi, fireşte, noi reacţionăm foarte dureros la orice semnal îngrijorător privind domeniul libertăţii mass-media”, a declarat Voronin.

(După UNIMEDIA)

Surasa TIMPUL

Aucun commentaire: