Victor Iulian Tuci: Dupa 1 an de zile de la cistigarea primiriei, ce puncte pozitive sant si care sant cele negative?
Dorin Chirtoaca: Pozitiv e faptul ca am reusit si aducem mai multa ordine in administratia publica. Am reusit sa aducem la zi partea legata de procesarea dosarelor care au fost depuse de cetateni de-a lungul timpului, cu o singura exceptie, la capitolul dosare in domeniul funciar, unde e nevoie de votul Consiliului Municipal. Sant circa 1000 de dosare restante, dar in rest, alte o mie de procese-verbale de receptii finale ale constructiilor, alte citeva sute de autorizatii in constructii au fost rezolvate si acum se lucreaza lunar. De asemenea, datorii la capitolul proiecte finisate si neplatite, neachitate de catre primarie. Datoriile au fost achitate integral pana la 31 decembrie 2007, fiind vorba nu numai de proiecte derulate in 2007, ci si in 2004, 2005 si 2006. Am reusit sa aducem mai mult fair play in relatia dintre primarie si cei care presteaza servicii publice, in urma unor licitatii. De asemenea, din economiile pe care am reusit sa le facem anul trecut la buget, am marit cu 20% salariile pentru profesori si sfera bugetara in ansamblu - e vorba de cei ce activeaza in administratia locala, cei care lucreaza in cultura, in asistenta sociala, in principal fiind vorba de profesori. S-a marit ratia alimentara pentru copii, in alimentarea copiilor in scoli, cu circa 30 %, 1 milion de euro in ansamblu, peste 13 milioane de lei moldovenesti.
Reporter: Care sunt punctele negative?
Dorin Chirtoaca: Evident ca, administratia publica locala fiind de o alta culoare politica decat administratia centrala, guvernul a incetinit si dupa aceea a incetat tot ce inseamna proiecte pentru Chisiniu si chiar nu si-a onorat cateva obligatiuni pe care si le-a asumat inainte de alegeri. De exemplu, acordarea unor subventii pentru agentul termic. Inainte de alegeri, reprezentantii Partidului Comunist votand o decizie populista de crestere in mod artificial a tarifului la caldura si acoperirea din buget a diferentei, deci o crestere a tarifului la caldura doar pe hartie, nu si pentru populatie, guvernul si-a asumat sa achite jumatate din aceste subventii. Dupa alegeri au renuntat si noi, pe langa ce am realizat, am reusit sa achitim si circa 300 milioane lei, ceea ce inseamna cam 20 milioane de euro, subventii la agentul termic in Chisiinau, fiind obligati sa facem acest lucru prin forta imprejurarilor create de comunisti in ianuarie 2007. In mod normal, nu ar fi trebuit sa mearga pe o asemenea cale, pentru ca practic au secat bugetul municipal de banii pentru investitii. Astfel, 20% din buget au mers la subventiile pentru caldura. Am reusit sa facem acest lucru, dar ne costa pe partea de investitii. Comunistii, prin neonorarea acestei obligatiuni, practic au lasat Chisiniul sa se descurce pe cont propriu si noroc ca am avut aceste supravenituri in bugetul pe 2007 si am avut de unde achita. Pe langa faptul ca nu isi mai onoreaza obligatiunile, ei incearca pe toate caile sa mai ia bani de pe urma diferitelor altor probleme pe care ar fi trebuit sa le rezolve primiria in anii precedenti. De exemplu, de 15 ani s-au adunat hotararile judecatoresti privind acordarea de spatiu locativ pentru procurori, judecatori si politisti. Este o competenta pe care a statul, guvernul a delegat-o primiriei, fara insa a se indica o sursa financiara, ceea ce este absurd. Statul a angajat procurori, judecitori si politisti, insa impune primiria sa le cumpere apartamente. Politia Municipala nu este subordonata Primariei, desi este finantata din bugetul municipal.
Reporter: Cum adica?
Dorin Chirtoaca: Uite-asa, refuza deschis...
Reporter: Pe ce motive?
Dorin Chirtoaca: Nu executa dispozitiile primarului, pentru ca ei sant angajati de Ministerul de Interne si punctul de vedere al Primiriei este uneori diferit de cel al Ministerului de Interne in anumite probleme. Acolo unde nu difera, se face, si nu e nici o problema, insa unde difera...
Reporter: Si unde difera?
Dorin Chirtoaca: Difera de exemplu la capitolul trafic. Deci, le-am dat ordin sa nu stea atat de mult cu radarele pe la fel de fel de intersectii si iesiri in oras, ci sa intreprinda masuri. Nu vor sa faca asta si refuza ostentativ, pentru ca cetitenii sa capete o nemultumire fata de primar precum ca acesta nu gestioneaza traficul, nu rezolva problemele, nu face nimica, s.a.m.d. Este o incercare a comunistilor de a provoca in mod artificial nemultumirea fata de Primarie. Numai ca oamenii inteleg treaba aceasta, inteleg si evident nu dau nici un fel de credit unui asemenea demers din partea guvernului prin intermediul Politiei.
Reporter: Sunteti un om tanar. Ce fel de electorat aveti dvs.?
Dorin Chirtoaca: Vreau sa va spun ca nu a existat un target anume in ceea ce priveste electoratul in Municipiul Chisinau, atunci cand am participat la alegeri - si ma refer aici la faptul ca nu a existat un target din punct de vedere etnic sau al virstei. Se pare ca acum, dupa alegeri, tineretul a prins din ce in ce mai mult curaj si sprijina activitatea Primariei vazand ca cineva la fel, tanar, inca tanar deocamdata, s-a implicat si doreste sa faca ceva. Isi vad poate si ei un rost mai aproape de Chisiniu, incercand si ei sa se implice. In campania electorala ne adresam in egala masura tuturor locuitorilor, varstnici, tineri, romani, rusi, ucraineni, bulgari, evrei, alte comunitati care locuiesc in Chisiniu, pornind de la un singur criteriu: capacitatea de a receptiona mesajul care vizeaza nu atat promisiuni de bunuri materiale si aspecte financiare, ci prezentarea mecanismelor de rezolvare a unor probleme. Deci singurul criteriu era capacitatea de a receptiona acest mesaj, de a putea prezenta un mecanism de rezolvare a unei probleme, chiar daca este pe termen lung si nu se va vedea imediat, decat promisiuni de tipul "iti cumpar, iti dau, iti fac..s.a.m.d".
Sursa europa.md
mercredi 11 juin 2008
Interviu acordat de Dorin Chirtoaca pentru Deutsche Welle
Publicat de Association des Etudiants de Moldavie en France la 19:56
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire