jeudi 12 juin 2008

Preţurile la apartamente se apropie de cele ale Uniunii Europene


Foto: maurer-kasper.ro

Apartamentele din capitală s-au scumpit luna trecută cu doi la sută, asta înseamnă că într-o singură lună la preţul locuinţelor s-au adaugat între 500 şi 1000 de euro, indiferent de zona amplasării. Mai grav este că, potrivit experţilor, apartamentele vor continua să se scumpească, anunţă ProTV Chişinău. Amintim că cel puţin 200 de companii dintre cele 315 intervievate de IDIS Viitorul au anunţat că pregătesc scumpiri în următoarele trei-patru luni. Vânzătorii se aşteaptă la noi scumpiri, iar cumpărătorii dimpotrivă speră cel puţin într-o stopare a creşterii preţurilor.

"Preturile vor urca anul acesta pana la 1000 euro pe metru patrat", iar „la locuinţele noi evoluează la fel ca şi cele ale apartamentelor vechi. În acest an a fost introdusă TVA la lucrările de construcţie, a fost interzisă darea în exploatare a apartamentelor nefinisate, aşa-numita variantă în alb, a fost interzis polistirenul, ca urmare a crescut preţul de cost al construcţiilor, iar companiile de construcţie au ridicat preţurile cu 10-15%", a menţionat Petru Oleinic,directorul Companiei imobiliare Nika-Imobil pentru imobilexpert.md.

Stanislav Moldovan, economist, a precizat pentru BusinessExpert că “preţul real este cel dictat de piaţă. Atât timp cât va creşte cererea de apartamente, va creşte şi preţul acestora. Piaţa imobiliară este una dintre cele mai liberalizate în Republica Moldova şi există un interes major de a o menţine la parametrii actuali, dat fiind faptul că majoritatea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale şi companiilor de construcţii au lobby asigurat în forurile înalte de conducere, dar şi datorită contribuţiei pe care sectorul construcţiilor o are la creşterea economică susţinută din ultimii ani”.

Muncitorul Eugen Neghiobu a afirmat pentru BusinessExpert că “preţurile la apartamente sunt exagerate în comparaţie cu salariile moldovenilor, cu rata şomajului. Oamenii cumpără pentru că au nevoie de o locuinţă, iar companiile de construcţii profită de această situaţie şi măresc preţurile." Aceeaşi persoană a mai adăugat că “dacă un an în urmă moldovenii plecaţi peste hotare îşi permiteau, după un an-doi lucraţi în străinătate, să achiziţioneze un spaţiu locativ, acum, cu preţurile pe care le avem, şi pentru ei este o problemă. Moldovenii care rămân în ţară trebuie să muncească toată viaţa pentru un apartament şi acest lucru este anormal pentru o ţară care tinde să adere la Uniunea Europeană. Dacă preţurile la imobile vor continua să crească cu acelaşi ritm, riscăm ca timp de câţiva ani să depăşim costul unui apartament în ţările europene."

Amintim că cel puţin 200 de companii dintre cele 315 intervievate de IDIS Viitorul au anunţat că pregătesc scumpiri în următoarele trei-patru luni. Vânzătorii se aşteaptă la noi scumpiri, iar cumpărătorii dimpotrivă speră cel puţin într-o stopare a creşterii preţurilor.

Sursa UNIMEDIA

Aucun commentaire: