mardi 26 août 2008

Coloanele ruseşti

Oamenii serioşi (politicienii, analiştii politici) trag în bobi, încercând să afle dacă există similitudini între situaţia din Georgia şi Moldova şi dacă ruşii ar putea aplica în Transnistria scenariul din Osetia de Sud. Oamenii simpli se întreabă mai simplu: este posibil ca să vedem pe străzile Chişinăului coloane de tancuri ruseşti? Aş răspunde la această întrebare a oamenilor simpli cu o întrebare la fel de simplă: dar e posibil ca la Chişinău să fie organizat un miting de un milion de oameni, la care preşedintele Voronin să acuze Rusia de agresiune şi imperialism?

Opinia mea este fermă: nu vor apărea coloane de tancuri ruseşti în Chişinău, din simplul motiv că Rusia nu are nevoie de aşa ceva, ea având aici o forţă mai puternică decât coloanele de tancuri - aşa-numita „coloană a cincea”. Introducerea tancurilor la Chişinău doar i-ar dăuna imaginii Rusiei, iar comunitatea internaţională, aşa cum este ea, va insista ca până la urmă ruşii să-şi ia tancurile acasă. Cu totul alta e situaţia în cazul „coloanei a cincea”: nici americanii, nici NATO, nici UE nu pun problema retragerii acesteia; mai mult decât atât, occidentalii se fac a nu observa prezenţa ei în RM, iar dacă o observă - îi cam caută în coarne.

Grosul „coloanei a cincea” ruseşti, trupele ei de elită sunt constituite din acea parte a minorităţii rusofone care nicidecum nu se poate integra, lingvistic şi cultural, în viaţa RM. Moscova încurajează această minoritate din „străinătatea apropiată”, intervine pentru a-i „apăra drepturile” în spiritul doctrinei brejneviste a „suveranităţii limitate” a statelor din fostul imperiu sovietic. Pentru RM însă ar fi floare la ureche dacă din „coloana a cincea” a Rusiei ar face parte numai minoritatea rusofonă. Trista realitate constă în faptul că din această „coloană a cincea” fac parte şi acei/acele politicieni, demnitari de stat, instituţii, organe de presă etc. care, în mod normal, conform Constituţiei şi raţiunii lor de a fi, au misiunea să apere RM de influenţele şi atacurile acestei „coloane” ruseşti.

Respectiva coloană nu activează deschis, cu certitudine însă din ea fac parte Partidul Comuniştilor şi partenerii lui din coaliţia de guvernământ, Biserica lui Vladimir, instituţiile media controlate de guvernarea comunist-pepecedistă, diferite şcoli antropologice, ONG-uri şi „comunităţi” - nu-mi ajunge spaţiu pentru a le enumera pe toate. Această „coloană a cincea” a Rusiei e cu mult mai eficientă decât o coloană de tancuri. Spre deosebire de tancuri, care trec brutal peste trupuri, ostaşii din coloana a cincea” lucrează discret şi subtil, asasinând fără a vărsa sânge… Nici victimele respectivei „coloane” nu pot fi arătate la televizor şi nu pot servi ca probe de acuzare. Astfel, menţinerea dominaţiei ruseşti asupra RM nu se face prin violenţă, vărsări de sânge, aruncarea în aer a căilor ferate şi alte acţiuni barbare de acest fel, ci în mod civilizat, prin legi „democratice şi proeuropene” votate de parlament, prin predici rostite de preoţi în biserici, prin emisiuni radio şi TV, prin tipărituri ieftine despre corupţie şi concerte în Piaţa Marii Adunări Naţionale…

Aşadar, de ce să-şi bage ruşii coloanele de tancuri în RM, dacă există „coloana a cincea”, care îşi face treaba mult mai bine decât tancurile?

Constantin Tănase

Sursa TIMPUL



Aucun commentaire: