lundi 26 janvier 2009

Filmul Arrivederci, realizat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi isi incepe astazi turneul european

Parlamentarii europeni vor viziona filmul Arrivederci, realizat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi. Proiecţia filmului în Parlamentul European (PE ) va avea loc pe 26 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.

“Este pentru prima oară în istoria Parlamentului European când realizatorii unui film artistic sunt invitaţi pentru o proiecţie şi discuţie în această instituţie. Apreciez această invitaţie mai mult decât participarea la festivalurile de film, care pot fi influenţate de factori politici sau economici. Pentru echipa noastră şi pentru ţara noastră este o onoare să prezentăm în această sală filmul “Arrivederci”, a declarat regizorul Valeriu Jereghi.

Potrivit agendei, la Bruxelles, regizorul Jereghi va face o prezentare a filmului în faţa parlamentarilor europeni, după care se va trece la vizionarea acestuia. În ziua următoare, echipa de creaţie va participa la lucrările unor comisii ale PE.

Vizita în Parlamentul European este prima etapă dintr-un turneu european care prevede proiectarea filmului în Bruxelles, Paris, Madrid, Lisabona şi Roma, inclusiv pentru numeroşii moldoveni, aflaţi acolo. La întoarcere, urmează să aibă loc proiecţii ale filmului în mai multe oraşe din R. Moldova.

Subiectul lungmetrajul Arrivederci este o poveste adevărată despre drama a doi copii a căror mamă este plecată la muncă peste hotare. Cei doi copii există în realitate într-un sat din centrul Moldovei. „Când se vorbeşte despre plecarea cеtăţenilor moldoveni la muncă peste hotare, se accentuează, de obicei, doar aspectele economice ale fenomenului, dar prea puţin se vorbeşte despre drama prin care trec copiii ai căror părinţi i-au lăsat în îngrijirea bătrânilor, vecinilor, rudelor îndepărtate sau chiar singuri. Tocmai faptul că suntem primii care atingem această problemă în genul filmului artistic a atras atenţia Parlamentului European”, a precizat Valeriu Jereghi.

El spune că filmul a fost făcut dintr-o suflare de creaţie, plus şaizeci de ani ai săi. În viziunea sa, meritul lucrării este că ea, până la urmă, sugerează optimism în ceea ce priveşte perspectivele familiilor şi generaţiilor viitoare ale acestei ţări care trec acum prin drame şi tragedii de nedescris.

„Găselniţa” lungmetrajului constă în faptul că viaţa acestor doi mici moldoveni, de 5 şi, respectiv, 7 ani este privită cu ochii unui italian care s-a pomenit din întâmplare în satul lor de baştină. „Se poate spune că, astfel, Europa încearcă să înţeleagă ce se petrece în Moldova şi cu Moldova”, spune Valeriu Jereghi.

„Arrivederci” a apărut pentru că nu putea să nu apăra, a spus Ana Barduc, autoarea scenariului: „Este o problemă socială foarte acută. Am investit sufletele noastre şi toată sinceritatea în acest film.”

Articol complet aici

Aucun commentaire: