mardi 1 juillet 2008

Moldova, "gaura neagra" a Europei

Republica Moldova este tara europeana cu cel mai crescut risc de faliment social, economic si politic la nivelul statului, ocupand locul 50 intr-un studiu realizat de organizatia "The Fund for Peace" si revista americana "Foreign Policy". Conform sursei citate, Republica Moldova are cele mai mari probleme la capitolele drepturile omului, criminalitatea si legitimitatea statului, fiind amplasata, in ce priveste gradul de risc, alaturi de state precum Iran, Cambodgia, Bhutan si Papua Noua Guinee.

Republica Moldova a devenit cel mai instabil stat din Europa, potrivit studiului, incepand cu 2007, cand a ocupat pozitia a 48-a din lume. Conform aceluiasi studiu din 2006, Republica Moldova ocupa pozitia a treia din Europa, fiind devansata de Federatia Rusa si Belarus. Publicarea rezultatelor vine pe fondul recentelor declaratii ale presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a cerut ca viitorul acord cu UE sa cuprinda perspectiva clara a aderarii fostei republici sovietice la blocul comunitar, relateaza Basa-press.

Nu trebuie sa fie stabilite termene de aderare la UE, dar perspectiva trebuie sa fie clara", a subliniat liderul comunist de la Chisinau in cadrul ultimei sedinte a Comisiei nationale pentru integrare tului.europeana a Republicii Moldova, structura contestata in termeni duri de societatea civila din stanga Prutului.

Sursa:UNIMEDIA dupa ZIUA

Aucun commentaire: